Dream Talisman Collie Kennel Főoldal

Jellemző betegségek

Mielőtt kiskutyákat terveznénk valamelyik kutyánktól, a skót juhászokra legjellemzőbb betegségekre leszűretjük őket, DM, MDR1, és több szembetegségre is, továbbá azokra a betegségekre, melyeket a vonaluk miatt még fontosnak tartunk.
Tenyésztésbe vonásuknál figyelembe vesszük a szűrési eredményeket és körültekintően választunk párt számukra.

Alább olvashatóak a genetikai úton öröklődő, skót juhászokra legjellemzőbb betegségek.

 

Degeneratív myelopátia (DM)

A degeneratív myelopátia (DM Degenerative Myelopathy) az elsősorban idősebb kutyák progresszív gerincvelő betegsége, melynek során a kutya immunrendszere megtámadja a központi idegrendszert, s ez a kutya fokozatos leépüléséhez vezet. A lassú lefolyású betegség a gerincen alulról halad felfelé, így a hátsó lábak lebénulásával kezdődik, de ahogy halad előre, megjelenik az inkontinencia, az egyensúlyzavar, majd a mellső lábakon is izomsorvadás lép fel. Végül a légzési izmok is lebénulnak, így szükséges az eutanázia.
A DM genetikai betegség, így megelőzni nem lehet, az egyetlen biztos módszer, ha DM-re szűrt szülőktől származó kutyát veszünk magunkhoz, így tisztában lehetünk a betegség lehetőségével.

A betegségről bővebben a Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesületének oldalán olvashatnak.

 

Szembetegségek

Ektopia/Entropia

Ektopiának nevezzük, amikor a szemhéj rosszul helyezkedik el vagy kórosan kifelé fordul: a részlegesen elmozdul, vagy teljes kifordul Általában mindkét szemen kialakul. Leggyakrabban örökletes, de okozhatja trauma, katarakta vagy glaukóma is. Entropia pedig a szemhéj kóros befelé fordulása. Az egyedet mindkét esetben a tenyésztésből ki kell zárni, megfelelő odafigyeléssel a kutya együtt tud élni ezzel a betegséggel.

CEA – Collie Eye Anomalia

Olyan öröklődő szembetegség, ami abnormális érhártya fejlődést eredményez. Nem a colliek kizárólagos betegsége, de náluk fordul elő legnagyobb arányban. Az elsődleges probléma az érhártya elmaradott fejlődése. Az érhártya vékony és áttetsző, a véredények könnyen kivehetők ezen a területen.
Enyhe megjelenési forma: az elváltozás pigment csökkenésében vagy hiányban jelenik meg az érhártyán, ami által az alatta lévő véredények láthatóvá válnak. Az érhártya véredényeinek száma csökken, vagy formájuk abnormális.
Súlyos forma: a súlyos megjelenési formával bíró kutyák között, a CEA elváltozást hordozó kutyák nagyjából negyedénél, a szem egészsége is sérül, ami a látás romlásához vagy elvesztéséhez vezethet.

A kutyák örökítik a betegséget, kezelési lehetősége nincs.

RD – Retina Dysplasia

A retina diszplázia az állatok nem fokozatosan romló szembetegsége, amely a retina szövetének ráncolásával vagy rozetták (kerek csomók) kialakulásával jár. Okozhatja vírusos fertőzés, A-vitamin hiány vagy genetikai problémák.

KAT – Katarakta (Cataracta)

Minden, a szemlencse átlátszóságát csökkentő elváltozást kataraktának (szürke hályog) nevezünk. A veleszületett katarakta vagy öröklődő, vagy a vemhesség alatt történt méhen belüli károsodás eredménye lehet. Ezt a kettőt elkülöníteni vagy nehéz, vagy sokszor lehetetlen. Ezért a katarakta diagnosztizálása esetén biztos, ami biztos, az egyedet kizárjuk a tenyésztésből.
Megkülönböztethetünk még fiatalkori, illetve felnőttkorban kialakuló szürke hályogot. A szemlencse állapota egyre romlik, majd idővel egy összefüggő, kisméretű szürke képletté zsugorodik, ekkor a fénynek több helye van behatolni a szembe és a látás javulása tapasztalható.

PRA – Progressive Retina Atrophia

PRA alatt a retina többféle degeneratív elváltozását értjük, amely öröklődő, kétoldali, progresszív (= fokozatosan romló), és végeredményképpen vaksághoz vezethet.
A retina ereinek száma és átmérője megcsappan. Esetenként pigmenthalmok, de gyakrabban pigmenthiányos területek, a PRA késői szakaszában a látóidegfő sorvadása látható.
A tünet lehet farkasvakság (esti), amit a tulajdonos gyakran észre sem vesz. A nappali vakság kialakulásáig hónapok vagy akár évek is eltelhetnek, esetleg a kutya életében teljesen ki sem alakul. A szembeli elváltozás kétoldali, általában szimmetrikus.

PHTVL/PHPV

A PHTVL – Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis: a betegség elnevezése arra utal, hogy a szem fejlődése során a lencse vérellátását biztosító erek a későbbi élet folyamán is fennmaradnak, nem sorvadnak el.Ez a betegség gyakran együtt jelentkezik egy másikkal, a PHPV-vel -Persistent Hyperplastic Primary Vitreus, amely az üvegtest hasonló elváltozására utal. Ezek a betegségek veleszületett rendellenességek. A klinikai tünetek 6 fokozatát különböztetik meg, az enyhe 1-estől a teljes vaksággal és lencsehomállyal járó 6-osig. Enyhe esetben az anomália lehet csak egyoldali, súlyosabb esetekben általában mindkét szemet érinti, de szemenként lehet eltérő a súlyossága.

A szembetegségek genetikailag vagy klinikailag szűrhetőek. Bővebben a Hungária Collie Sheltie Corgi Tenyésztők Egyesületének oldalán olvasható.

 

Multi drog rezisztencia (MDR1)

 

Tévesen gyakran gyógyszerérzékenységként említik, de az MDR1 tulajdonképp nem betegség. Egy gén, aminek hiányában bizonyos gyógyszerek átléphetnek a vér-agy gáton és neurológiai tüneteket okozhatnak (pl.: mozgás és koordinációs problémák, remegés, szédülés, hányás – rosszabb esetben fokozott nyálelválasztás, eszméletvesztés és halál). Egészséges kutyákban az MDR1 gén meg van és szabályozza a hatóanyagok be és ki jutását az agyból a véráramba és fordítva. Viszont bizonyos fajtáknál egy mutáció következtében hiányozhat az MDR1 gén és ez okoz gondot. Olyan hatóanyagok juthatnak be a MDR1 gén nélkül az agyba, amik egészséges kutyáknál nem, ami pedig bejutott, nem tud visszajutni a véráramba,hiszen nincs semmi, ami ezt szabályozná, így a gyógyszerek hatóanyaga mérgező szintig felhalmozódik és ez a kutya halálához vezet. Amelyik kutyában nincs meg ez a gén, annál fokozottan kell figyelni, hogy milyen hatóanyagú gyógyszer készítményeket kap.

Kerülendő hatóanyagok

A MDR1 – re is létezik genetikai szűrés, így pontosan tudhatjuk, hogy kutyánk érintett e, esetleg hordozza azt, vagy teljesen mentes.

(Köszönöm állatorvosunknak, Dr. Czirják Juditnak az MDR1 összegzését és a megfogalmazás pontosítását.)