Dream Talisman Collie Kennel Főoldal

Standard

A nem hivatalos fordítást Székely István készítette. Az eredeti, már érvényes angol nyelvű változat itt olvasható.

156. sz. FCI standard: Hosszúszőrű Collie (FCI Standard N° 156 / 2011.01.19.)

Származás

Nagy Britannia

Alkalmazás

juhászkutya

FCI csoportbeosztás

Rövid történeti áttekintés

A hosszú- és rövidszőrű collie teljesen azonos, a szőrzet hosszúságának kivételével. A fajta valószínűleg a rómaiak által Skóciába bevitt kutyáktól származik, melyek keveredtek az ottani őshonos típusokkal. A nagyon precízek rámutathatnak azokra a nagyon finom különbségekre, melyek az egyes fajták tenyésztésre kiválasztott egyedei között tűntek fel, de a tény tény marad, miszerint a két fajta a legutóbbi időkig ugyanazoktól az egyedektől származik, és igazából osztoznak a napjainkban is általánosan megtalálható vonalakon. A hosszú szőrű collie a skót juhászember eredeti munka collie-jának valamelyest finomodott változata, melyet a munka collie-ból legalább száz éve tenyésztettek ki. Sok kutya még most is kielégítő teljesítményt nyújt a munkában, kínálva az esélyt (a képességek fennmaradására – a ford.). Az alapüzenet az, hogy minden szépsége mellett a collie munkakutya.

Általános megjelenés

A hosszúszőrű collie méltóságteljes, nagyon szép, egyetlen része sem aránytalan az egészhez képest. Mentes a nehézkességtől és nyoma sincs a durvaságnak.  Fizikai felépítése erőt és aktivitást sugároz. Az arckifejezés a legfontosabb. Figyelembe véve a relatív értékeket, az arckifejezést a koponya és az arcorri rész, a szemek mérete, alakja, színe és elhelyezkedése, a fülek korrekt tűzése és tartása, ezek tökéletes egyensúlya és kombinációja adja.

Vérmérséklet

Barátságos természetű, az idegesség és az agresszivitás minden nyoma nélkül. Nagyszerű társ, vidám, barátságos és aktív. Jól viselkedik gyerekek és más kutyák társaságában.

Fej

A fej nagy fontosságú tulajdonságait a kutya méretével arányosan kell tekinteni. Elölről, vagy oldalról nézve jól legömbölyített ékhez hasonlítható, sima körvonalakkal. Oldalai a fülektől a fekete orrhegyig fokozatosan és egyenletesen szűkülnek. Oldalról nézve a koponyatető és az orrhát két párhuzamos, egyenes, egyenlő hosszúságú vonalat alkot, melyeket a stop választ el egymástól. A szemek belső sarkai között lévő felezőpont (mely a jól elhelyezett stop középpontja is) a fej hosszának egyensúlyi középpontja. A koponya mélysége a koponyatetőtől az állkapocs alsó részéig sohasem túlzott (túl mély).

Agykoponyai rész

Arcorri rész

Nyak

Jól izmolt, erőteljes, közepesen hosszú, szépen ívelt.

Törzs

Valamivel hosszabb, mint a marmagasság.

Farok

Hosszú, legalább a csánkig érő csontozattal. Nyugalmi állapotban mélyen hordott, a farok vége enyhén visszahajló. Izgalmi állapotban lehet magasabban hordott, de soha nem a hát fölé hajló.

Végtagok

Mellső végtagok

Hátulsó végtagok

Mozgás

A fajta mozgása igen karakterisztikus. Egy egészséges kutyánál a könyökök soha nem fordulnak kifelé, mégis a mellső mancsok viszonylag közel mozognak egymáshoz. A fonó, keresztező**, vagy ringó járás nem kívánatos. Hátulról nézve a hátulsó végtagok a csánktól a talajig párhuzamosan mozognak, de nem túl szűken. Oldalról nézve a mozgás akciója sima. A hátulsó végtagok erőteljesek, nagy tolóerővel. Kívánatos a kellően nagy lépéshossz, mely könnyed és erőlködéstől mentes. A mozgás teljes épsége (egészségessége) alapvető.

Szőrtakaró

A test körvonalát követő, nagyon tömött. A fedőszőr egyenes, tapintása durva, míg az aljszőrzet puha, nagyon tömött, szinte elrejti a bőrt. A sörény és a gallér igen dús. A maszk és az arc szőrzete sima és rövid. A fülek végén a szőr szintén sima és rövid, ugyanakkor a fültűzés felé egyre dúsul. A mellső végtagokon zászlók vannak, a hátulsó végtagokon a csánk fölött dús szőrzet található, míg a csánk alatti részen szintén rövid és sima a szőrzet. A farok dús szőrrel borított.

Szín

Három elismert szín létezik, a coboly-fehér, a tricolor és a blue-merle.

Magasság

A marmagasság kanoknál 56-61 cm, szukáknál 51-56 cm.

Hibák

Minden eltérés a fentiektől hibának tekintendő és ennek megfelelően kell értékelni. A hiba súlyosságát annak fokával és a kutya egészségére, jólétére, valamint hagyományos munkateljesítményére való hatásával megegyező arányban kell megítélni.

Kizáró hibák

Megjegyzés: a kanok két, meglévő normál heréje teljes egészében a herezacskóba lesüllyedve helyezkedjen el.

*Jól kihajló bordák – well sprung ribs: mikor a bordák úgy hajlanak ki a gerincoszlopból, hogy jó alakot adjanak a törzsnek. (Forrás: The Kennel Club – Glossary of Canine Terms)

**A fonó, ill. a keresztező járás  megegyezik abban, hogy mindkettőnél az elülső végtagok kifelé domborodó, íves mozgást végeznek. A különbség a talajfogás helyében van: a fonó járásnál mindkét mancs a kutya gerince alatti egyenest érinti (ezért nevezik ezt a hibát kötéljárásnak is), míg a keresztező járásnál a végtagok az ellenkező irányban túl is lépik azt. (A fordító megjegyzése.)